În perioada asta mă gândesc mai mult decât oricând ce amprentă las eu pe copiii mei în fiecare zi, ce i-am învațat azi, ce nu am gestionat bine, ce aș fi putut face diferit, i-am făcut fericiți, am râs, ne-am îmbrățișat, ne-am iubit destul cât să avem rezervorul plin?! Așa că mesajul acesta a venit exact în momentul meu de interiorizare a zilei și imediat am zis că merg să văd despre ce e vorba.
"Inițiativă în educație" este un proiect început de oameni pasionați de educație, care vor să transforme lumea în care trăim prin educație, prin promovarea ei, prin evenimentele pe care le organizează și prin faptul că oferă acces la materiale valoroase gratuit.
"Serile inEDU" este un produs marca "Initiativa in educatie" conceput de oamenii aceștia pe care barierele sistemului educațional nu i-a îndepărtat de pasiunea lor, ba mai mult le-a dat puterea și curajul să meargă înainte si să arate că se poate. Structura evenimentelor este în jurul a 4 cuvinte cheie: Informație, Inovație, Inspirație, Interacțiune.
Aseară avut local doilea eveniment din categoria "SerileinEDU". Am mers și eu, copiii și Răzvan plimbându-se si conectându-se împreună.
În ce a constat?
Așa cum ziceau organizatorii, cele 4 cuvinte au fost definitorii astfel:
1. Interacțiune
Cătălin Șipoș, prezentatorul evenimentului, ne-a provocat la interacțiune între noi, participanți și organizatori, prin intermediul unui bilet pe care era o întrebare deschisă. Făceam cunoștință unul cu celălalt, ne răspundeam fiecare la întrebarea de pe bilet, apoi schimbam între noi biletele și mergeam la celălalt. Erau întrebări legate de materiile preferate, de amintiri din prima zi de școală.
Așa mult mi-a plăcut exercițiul acesta. Am cunoscut-o pe Andrada Sorca, pe care o urmăresc în activitățile ei cu copiii. Andrada un educator aparte: pasionată, documentată, optimistă, energică. Pagina ei aici.
Tot în acest exercițiu am cunoscut-o pe Ludmila, îi urmăresc blog-ul de 2 ani, îi citesc activitățile pe care le face cu copiii ei acasă, mă emoționez la poveștile ei de viață. O puteți citi aici.
2. Informație: Legătura între economie și educație
Andrada Sorca, ne-a arătat care e legătura între sistemul educațional și economia țării, ne-a pus pe perete cât alocă România pentru educație, câti abandonează școlile, câți nu sunt incluși în nicio formă de învățământ. Conform legii dreptul la educație îl au toți cetățenii, dar realitatea e alta.
Totodată un aspect foarte important prezentat de ea, este faptul că Salvați copiii România a inițiat Manifestul pentru dreptul la educație prin care se solicită guvernului mărirea bugetului alocat pentru educație, de la 3% la 6%. Educația este viitorul și acum putem încerca să schimbăm și noi semnând petiția de aici.
Faptul că ne îngrijorăm de pregătirea cadrelor didactice, de materialele disponibile, de condițiile din școli, ne determină să acționăm, așa că nu rămâneți indiferenți. Împreună putem schimba! Semnați!
Totodată Andrada ne-a prezentat două cărți frumoase pe care merită să le citim, fie că suntem părinți, fie în calitate de cadre didactice: "Părinți străluciți, profesori fascinanți" și "Copii străluciți, elevi fascinanți", ambele scrise de Augusto Cury.
3. Inspiratie: Despre empatie
Monica Diaconu, director al Babel Center din Timișoara, ne-a povestit despre empatie și cât de importantă e ea, mai ales în procesul educativ.
Fără starea potrivită orice informație transmisă copiilor este paralelă cu ei, întâi ne conectăm cu copiii, apoi lucrăm pe partea cognitivă. Ne-a spus povestea cu ursul din pădure și fabrica de pantofi, ursul fiind considerat un muncitor și, deși nimeni nu credea că el era cu adevărat un urs, a reușit să se acomodeze, făcând norma cerută de pantofi împachetați. Ce s-a întâmplat? Când fabrica s-a închis ursul nostru parcă își uitase originea, nu-și mai amintea de vizuină și de menirea lui. De câte ori nu ne simțim ca ursul ăsta?
"Ia pantoful, pune pantoful", "Ia pantoful, pune pantoful" și viața noastră unde e?!
Un alt moment al serii a fost susținut de invitatul Lajos Kristof din București.
A pus accentul pe faptul că fiecare om se naște cu un talent, dar sistemul educațional actual îl blochează în loc să-l ajute să-și descopere menirea. Cum putem afla talentul nostru și al copiilor? Lajos spune să ascultăm copilul din noi, să ne coborâm la nivelul copiilor noștri și prin conectarea cu ei vom descoperi.
Momentul lui a fost unul emoționant, împărtășind cu noi, oamenii din sală, și povestea lui de viață, tristă din păcate, dar fericită acum când și-a găsit calea.
4. Inovatie: Academia Mamicilor din Timisoara
Un alt moment frumos a fost cel al lui Carmen Dănescu, voluntar Academia Mămicilor din Timișoara.
Carmen a povestit despre proiectele gratuite organizate de Academie, despre informațiile transmise la conferințe și despre importanța voluntariatului ca unealtă de dezvoltare personală.
Detalii despre evenimentele organizate de Academia Mămicilor găsiți aici.
Au mai fost tombole prin care s-au câștigat:
- participarea la unul din atelierele ce vor avea loc weekend-ul următor la Babel Center organizate de fondatorii Asociației pentru Comunicare Nonviolentă, detalii aici
- 1 întâlnire gratuită de psihoterapie
- 1 întâlnire cu Diana Amza, fondatoarea grupului Supermamici alergatoare, pagina aici
Am plecat de la întâlnirea aceasta cu sentimentul că SE POATE, dacă vrei, că pasiunea nu are limitele sistemului, că grupul are forță mai mare decât un individ singur și cu ideea de a mă implica activ. Educația este viitorul!
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu